Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


nyúlfajták

 

 

1. Nagy testű vagy óriás nyúl fajták:

Ha elegendő helyünk van és a takarmányozás sem jelent gondot, akkor nyugodtanbeszerezhetünk valamilyen nagy testű nyúl fajtát.

Az óriás nyulak függetlenül a színtől 6-8 kg súlyúak, de találhatunk még ettől is nagyobb példányokat. testhosszuk kb. 75 cm és 20 cm-es füleket viselnek.

Az óriás nyulakat telepadlós ketrecben, mélyalmon, vagy a nyulak számára kialakított épület egy elkerített részében tartsuk, mert a viszonylag nagy testtömegük miatt a rácspadlón könnyen talpfekélyt kaphatnak.

Tenyésztésbe csak 8-9 hónapos korban ajánlott őket fogni, mert az ettől korábban pároztatott nyulak megállnak a növekedésben, a nőstények számára nagy igénybevételt jelent az utódok felnevelése és maradandóan károsodhatnak is.

 

Német óriás

 A vadas színűek a legelterjedtebbek, de fehér és tarka színváltozatban is léteznek, ezek azonban kisebb súlyúak a szürke óriásnál, külön fajtának minősülnek. A szürke óriás a 7 kg-ot meghaladó súlyával a létező nyúlfajták góliátja. Az állat számára a kényelmes nyújtózkodáshoz legalább 1 méter széles ketrecre, vagy istállórészre van szüksége.

Sajnos az óriás nyulak rendkívül hosszú idő alatt válnak vágáséretté, ezért intenzív hústermelésre nem a legalkalmasabbak.

 

(Német) óriás kosorrú

 Kétség kívül a kosorrú nyulak a nyúlfajták másik különleges képviselői. A külsejük kitűnően illik a kosorrú nyulak nyugodt, kevésbé félénk viselkedéséhez.

A megszületésüket követő első hetekben a fiatal kosorrúak fülei felfelé állnak, csak növekvő súlyukkal párhuzamosan kezdenek el lógni a fülek. Növekedésüket a környezeti hőmérséklet is befolyásolja. Nyáron, magas hőmérséklet esetén a fülek gyorsabban növekednek és a fiatal állatoké korábban kezd lógni.

A kosorrú nyulak legnagyobb méretű képviselője a német kosorrú, melyet származása miatt francia kosorrúnak is neveztek, erre utal a fajta más nyelveken használatos neve, mint francúzsky baran vagy deutsche widder, de elfogadott az óriás kosorrú kifejezés is.

A minimum 5,5 kg-os testsúlyával alig marad el az óriások mögött. Ugyanakkor kissé nyomott, szélesebb testükkel kisebbnek hatnak. 13 színváltozatot ismernek el Európában. Tenyészetünkben megtalálható a havanna, thüringiai, isabella, lila és fekete színváltozat, továbbá ezek kabátrajzos változatai.

 

 

blue.gif

 

 2. Középnagy testű nyúlfajták

 Azok számára, akik húsnyúltenyésztéssel kívánnak foglalkozni, a pannon fehér, a világos nagyezüst, a bécsi kék, a csincsilla, az új-zélandi fehér és a kaliforniai a legértékesebb nyúlfajták. Ezek egyesítik magukban a jó termékenységet, nagy növekedési erélyt és a kiváló vágótest minőséget.

A középnagy fajtájú nyulak felnőtt egyedei 4-5 kg testtömeget képesek elérni.

 

A bécsi és az új-zélandi nyulak

Amíg a világos nagyezüst és a csincsilla esetében a tenyésztés során döntő nehézséget a helyes szín elérése jelenti, addig az egyszínű nyulaknál, mint pl. a kék, fehér, fekete és szürke bécsi és az új-zélandi fehér vagy vörös esetében a szín tisztaságára és fényére kell nagy gondot fordítani. Ezeknél a fajtáknál a testformára, a testfelépítésre, a fejre és a fülekre is sokkal inkább oda kell figyelni, mint a színfajták tenyésztése esetében.

Az új-zélandi vörös nyúl kifejlett kori testtömege 4-5kg. A szőre fényes, mélyvörös, világos árnyalattal a szem körül, az állon, a hason és a lábak belső oldalán. Gyakori hiba, hogy a hastáj és a lábak belső oldalának szőrzete túl világos, majdnem fehér. Testalkata a jellegzetes hús típust mutatja, háta és fara jól izmolt. Szapora, gyors növekedésű fajta.

Szeme barna, karmai sötét színűek, fülei jól szőrözöttek és egymáshoz zártan felállóak.

 

A pannon fehér nyúl

A fajta kitenyésztése mindössze 20 éve kezdődött Kaposváron. A cél egy kiemelkedően jó szaporodó, nevelő, növekedőképességű húsnyúlfajta létrehozása volt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a munka sikerre vezetett, ezt mi sem bizonyíthatná jobban, mint az, hogy a nagyüzemek is ezt a nyúlfajtát alkalmazzákxnagy mennyiségű nyúlhús előállításra.

A fajta küllemére jellemző a törzs, hát, far, combok rendkívül jó izmoltsága. A fülek közepesen hosszúak, a szőrzet színe fehér, szeme piros.

A vágási 2,5-3 kg-os súlyt 10 hetes kortól eléri megfelelő tartási körülmények és takarmányozás mellett.

Ennek a súlynak igen nagy részét már a hús alkotja, nem úgy, mint német óriások esetében, aholis az első 2-3 kg-ot a bőr, csontok és fülek alkotják döntő többségben.

Aki konyhai célra, vágásra szeretne nyulat tartani, vagy egyszerűen nem akar csalódni az anyanyulában, nekik ezt a fajtát mindenképpen ajánlom.

 

Végül egy szemléltető példa: ugyanazon takarmány mellett azonos korú pannon fehér és egy szintén húsnyúlfajta, német világos nagyezüst:

A különbség látható.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 45338
30 nap: 586
24 óra: 24