Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


nyúl betegségek

 Hasmenés: 

Tünetek:- Először szétnyomható lágy széklet, majd ez híggá válik. Ennek következménye étvágytalanság és gyengülés.

Kiváltó ok:- Ha hirtelen térünk át friss zöldtakarmányokra, de okozhatja takarmányváltozás, szennyezett ivóvíz, nyers gyökér és gumós takarmányok vagy felfázás is. Az A- és D-vitamin hiányának egyik kísérő jelensége is lehet.

Megelőzés:- A zöld takarmányt mindig fonnyasztva adjuk, friss és tiszta ivóvízzel kínáljuk nyulainkat, gyökér és gumós takarmányokból pedig mindig mértékletesen adjunk napjában csak 4-6 dkg-nyit. 

 

Bélsárpangás:

Tünetek:-Az állat keveset és nehezen és fájdalmasan ürít, étvágytalan, és másodlagosan csatlakozhat a fő tünetekhez felfúvódás majd elhullás.

Kiváltó ok:- Akkor a leggyakoribb, ha ballaszt azaz (rostokban) szegény, dugító hatású, vagy túlságosan száraz takarmányokat adunk, de a mozgás hiánya is döntő szerepet játszik a kialakulásában.

Megelőzése:-Mindenképpen változatos étrendet biztosítsunk nyulainknak, mindig legyen előttük ivóvíz, és kerüljük a zsúfoltságot.

 

 

 Szemgyulladás: 

Tünetek:-Nagyfokú könnyezés lép fel, a szem kötőhártyája megduzzad amely bepirosodik majd később gennyes váladék jelentkezhet. A szaruhártya is gyulladásba jöhet. A szem végül teljesen elroncsolódhat.

Kiváltó ok:-Meghűlés, huzat, poros takarmány, erős napfény, tisztátalanság okozhatja. Más betegségek kísérő jelensége is lehet.

Megelőzés:-A szemgyulladást előidéző ártalmak megszüntetése, vitamindús táplálék adása.

 

 

 

Gombásodás, szőrhullás:

Tünetek:-A testen kisebb területeken szőrhullás, néha varasodás, vagy pikkelyes penészszagú pörkök képződnek.

Kiváltó ok:-A szőrtüszőkbe bejutó gombák telepeket alkotnak. Érintkezés útján terjed. Egerek, verebek, stb. terjeszthetik. Emberre is fertőző lehet!!!

Megelőzés:-A betegek elkülönítése, gyakori takarítás, fertőtlenítés.

 

 

 

nyuszik.gif

 

 

Lábsebesedés, ekcéma:

Tünetek:-A bőr kipirosodik, a lábakon vagy a farok bőrén apró hólyagocskák majd barnás pörkök keletkeznek melyek viszketnek és kisebesednek.

Kiváltó ok:- Sérülés vagy durva rácsú padozat okozhatja. Hajlamosító tényezők közé tartoznak az ásványi anyag zavarok, vitaminhiány, és az elhanyagolt állapotok.

Megelőzés:- Megfelelő padozatú ketrec készítése, vitaminok és ásványi anyagok biztosítása. 

 

 

Sebesedések, tályogok:

Tünetek:-A bőrön felületi sebek, néha kelésszerű daganatok keletkeznek melyek előbb tapintásra kemények majd megpuhulnak.

Kiváltó ok:-Verekedések következtében a sérülések, harapások elfertőződnek, de okozhatja szájon és környékén a takarmány is amely elgennyesedhet. Néha kiváltó ok lehet fagyás is.

Megelőzés: A verekedésre hajlamos állatokat különítsük el, és szüntessük meg a sérüléseket kiváltó tényezőket.

 

  Vetélés: 

Tünetek:- A vemhesség 2. hetében életképtelen magzatok ellése.

Kiváltó ok:- Sérülések, hideg ivóvíz, és takarmányozási hibák okozhatják.

Megelőzés: A vemhes nyulaknak teljes nyugalomra van szükségük, ezenkívül vitamindús takarmányok adásával és gondos ápolással kiküszöbölhető.

 

 

 

Rühösség: 

Tünetek:- A fül belső felületén korpás, majd varas felrakódások, később fülgyulladás, mely a belső fülre is átterjedhet. Erős fokú viszketegség, az állat füleit rázza, kaparja, ezért gyakoriak a sebes fekélyek. Előrehaladt betegségeknél kényszermozgások. - Fejrühösség esetén a fejen pikkelyes felrakódások.

Kiváltó ok:- Rühatkák okozzák, melyek a fülkagyló belső felületét, vagy a fej bőrét betegítik meg. Tisztátalanság, fertőtlenítés hiánya idézheti elő. Gyakran terjesztik állatok (egér, patkány, verebek).

Megelőzés:- Kezeljük a rühösségben szenvedőt NEOSTOMOSAN-al. A beteg állatokat különítsük el, tartsuk tisztán a ketreceket, fertőtlenítsünk rendszeresen, és távolítsuk el a kártékony állatokat.

 

 

 

blue.gif

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Székesfehérvár

(Kármen, 2013.04.21 18:26)

Én szeretnék nyuszit és szeretném tudni hogy amikor hozzám fog kerülni akkor fog-e furcsaságot csinálni amiért aggódni lehetne!

Re: Székesfehérvár

(Lilla, 2013.04.22 17:54)

Értem!

Re: Székesfehérvár

(A honlap szerkesztője, 2013.04.23 18:47)

100% hogy fog furcsa dolgokat csinálni a nyuszid!!
Gondolj bele új szagok,más környezet!
Amíg ezekhez hozzá nem szokik furcsa lessz a viselkedése!

 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 45337
30 nap: 586
24 óra: 23