Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fontos dolgok a nyulakról

 


Mindig legyen előtte friss víz, különben beteg lesz. Önitató a legjobb megoldás.

Etetés

Száraz

Zöld

 

Széna mindig legyen a szénatartóban, ez a táplálékuknak kb. 60-70%-át teszi ki.

A nyúltápot bármelyik kereskedésben vehetünk, ebből naponta 3-4 evőkanalat kapjon, ez az 5%-át teszi ki a táplálékuknak.

Magvak, termések:

Árpa Búza Cirok Kukorica Rizs Zab

Malomipari melléktermékek

Búzakorpa Rizskorpa Rizstakarmányliszt Extrahált olajmagdarák

Lenmagdara Szójadara Napraforgó-dara Repcemag-dara

Szénalisztek, őrlemények

Lucernaliszt I. o. Lucernaliszt II. o. Lucernaliszt III. o Lucernaszéna szárított Rétiszéna Kukorica-növényliszt

Szalmák, melléktermékek

Zabszalma Búzaszalma Kukoricaszár Napraforgóhély Kukoricacsuta Szárított répaszelet Almatörköly Paradicsomtörköly

Állati eredetű takarmányok

Halliszt Toll-liszt (foszforsavval feltárt) Nyúlbélsár Szalmás brojleralom

 

 

 

 

Adhatunk nekik só kockát,ez pótolja az ásványi anyag szükségletét,főleg vemhességkor, szoptatáskor

 

adhatunk fogkoptatókat,szépiát is

Szerintem a mindenféle nasit, meg rágcsákat kerüljük

20-25%-ban mindenféle zöldséget, gyümölcsötkapjanak. Először mindig csak kis adagban kapjon, hogy kipróbálhassuk nem okoz e hasmenést a nyusziknál. (télen a répa, retek a legjobb) A salátára nagyon figyeljünk hol vesszük, vagy termeljük meg magunk ha lehetséges, vagy inkább ne is vegyünk nekik, mert akár halált is okozhat.

Szabadban is szedhetünk nekik zöldet, ne szennyezett helyről szedjük, inkább hegyekben, nagy tisztásokon, ahol kicsi a forgalom, kevés a kutya.

Ezek lehetnek: pitypang levél,útilapu, mályva, lóhere, tyúkhúr, cickafark, körömvirág, pásztortáska.

Mérgezőek: hagyma, hagymás növények (tulipán), orgona, csillagfürt, boglárka, parlagfű, gyűszűvirág, aranyeső, páfrányok, tiszafa, boglárka, bürök, vadrepce, maszlag, búza gyomnövényei

Élettartalom

 6, de akár 10 év is

Elhelyezés

Kertben

Lakásban

 

viszonylag árnyékos és szélvédett legyen

több órán át kapjon napfényt, de ez elől, ha akar, el is tudjon bújni. Mivel a létfontosságú D-vitamin alapja a napfény

Ha a ketrecnek nincs lába, rakjunk alá néhány téglát, nehogy a földön átnedvesedjen az alja

Védjük a rókáktól, macskától, a piciket a patkányoktól!

Legyen közel a házhoz, gyakran járjunk ki hozzá, építhetünk fából és csirkehálóból akár futtatót is(nekem 2*2M és fél méter magas, 1 méteresre összehajtható, e-mailba kérésre, leírom, hogy csináltam)

40 cm x 60 cm-es ketrec tökéletesen elegendő egy lakásban tartott törpenyúlnak.

nyuszi érezze magát biztonságban

Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le

Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének

El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e.

Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.

szőnyeg, amit előszeretettel rágcsálnak veszélyes is lehet, ha a szálakat le is nyel. Ezért mindig elegendő rostos táplálékot biztosítsunk neki (széna), ezzel elkerülhetjük a nem megfelelő anyagok megrágcsálását. Ha van más házi kedvencünk a lakásban, úgy helyezzük el a nyulat, hogy azoktól biztonságban legyen. A szobanövényeinket is tegyük nyuszink számára elérhetetlen helyre! Nem tudhatjuk, hogy melyik tartalmaz számára mérgező anyagok (pl. virághagymák és általában a hagymásak, kaktuszok). Ugyanez áll a különféle tisztítószerekre is. Ne szoktassuk ki a konyhába se! Először is rengeteg a veszélyforrás (kések, tűz, mérgező anyagok). Másodszor lábunk alá kerülve, leforrázhatjuk mind magunkat, mind a nyulat is.

 

Szobatisztaság

A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.

Társaság

Ha egy nyuszit veszünk, és rendszeresen foglalkozunk vele, nem lesz magányos. Mi leszünk a társasága, fajtársként kezel minket. Viszont ha mindenképpen párban szeretnénk őket, akkor tudnunk kell a következőt. Ha nőstényt és bakot veszünk (ivarérés után is együtt tartjuk őket) sok kis nyuszival fog bővülni a társaság. Két bak nem fér meg egymással, gyakoriak a verekedések, súlyosan megsebesíthetik egymást. Két nőstény jól megfér egymással, azonban választáskor még igen nehéz megállapítani az egyedek nemét. A nyúl még tartható tengerimalac társaságában. Más kisállatokkal, (különböző igényeik miatt) nem praktikus együtt tartani.

Szaporítás

 

Vemhesség

Először is, a nőstényt vigyük a fiúhoz, több órán keresztül együtt kell lenniük. Először legyenek külön ketrecben egymás mellett,  hogy összeismerkedhessenek. Amikor már látjuk, hogy érdeklődnek egymás iránt, meg morognak, nyöszögnek, akkor összeengedhetjük, legjobb, ha kiengedjük őket egy nagyobb helységbe, hogyha a lány menekülni akarna mégis, akkor megtehesse. Ha elsőre nem jön össze, akkor a lányt hagyjuk a fiú mellett éjszakára(külön ketrecben), majd másnap újra próbáljuk. Ha a lány akkor is menekül, és nem csapja fel a farkát, akkor keressünk másik párt nyuszinknak.

Legjobb tavasszal próbálkozni. Amikor már hosszabbak a napok.

Az átlagos vemhességi idő 31-33 nap: ha nem születnek meg a picik a 33. napra, akkor vigyük állatorvoshoz.

Az anya szájában az alomanyaggal helyet keres leendő fiókáinak. Ha teheti, üreget ás, de ha erre nincs lehetősége az épp adott ketrec alján próbálja ki ezen ösztönét. A fészeképítés befejező momentuma a hasi szőrzet kitépése s a fészek ezzel való kibélelése.. (nálunk volt olyan, hogy csak nagyon kevés szőrt tépet ki, de ez nem okozott semmilyen problémát)

Nagyon sok vizet adjunk neki, akár napjában többször is adhatunk friss vizet, ilyenkor többet is fog enni, főleg zöldeket, retek levél, réten szedett zöldek stb. Só tömböt mindenképp vegyünk valamelyik állatkereskedésben

Szoptatás

Egy nap csak egyszer esznek a kicsik, vagy késő este, vagy hajnalban.

 

A kicsik

Ha a mama nyúl kiskorától velünk van és fajtársának tekint, szelíd, akkor nyugodtan megfoghatjuk a kicsiket, megnézni, hogy elég kerek e a pocijuk, nincsenek e lebénulva stb.

Elválasztás:

Én a 6-8 hét között ajánlom, bár 1 hónapos korukban már esznek szinte mindent, de az elválasztással járó sokkot nem bírnák ki! Ajánlom, mint a kiskutyáknál, hogy tegyünk be rongyot, amit az új gazdinak adjunk oda, hogy rajta legyen a megszokott szag az idegen környezetben.

Ivarérettség:

Nemük:

3-4 hónapos koruk körül ivarérettek, de 6 hónapos koruk előtt NE pároztassuk őket!

Fiatal egyedeken (választáskor 4-6 hét) még elég nehéz az ivar megállapítása, mert ekkor fejlődnek ki teljesen a külső ivarszervek. A bak herezacskója a hímivarszerv nyílása és a végbélnyílás között található. Az ivar meghatározásakor segítségünkre lehet, hogy a bak herezacskója enyhén duzzadt (ez idősebb állatokra jellemző). Elválasztáskor viszont a bakok ivarnyílása O, a nőstényeké inkább V alakú. Ha mégis bizonytalanok vagyunk, enyhe nyomással láthatóvá tehető a bak pénisze

Egyéb:

Nagy mozgásigényű. Ha keveset van kint a ketrecből, vagy kicsi a ketrec, akkor inkább kevesebb tápot adjunk neki, mert elhízhat.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

a51aad7 l62cpc

(LouisBrarM, 2020.01.13 00:54)

You said it perfectly. <a href=https://safeonlinecanadian.com/>top rated canadian pharmacies online</a>

t32epew y86ygo

(TyroneCiz, 2020.01.13 00:29)


Perfectly expressed really. . <a href="https://viaonlinebuyntx.com/">viagra without a doctorprescription usa</a>

q96cbb3 b63jks

(IsmaelNek, 2020.01.13 00:24)

You actually expressed that superbly! <a href="https://atarax-hydroxyzine.com/">hydroxyzine generic</a> <a href="https://cephalexin-rxd.com/">cephalexin capsule</a>

s576gi9 l90nwb

(KeithBepay, 2020.01.12 22:46)


Nicely put, Thank you!
<a href="https://levitra8norx.com/">Levitra Chemist Warehouse</a> <a href="https://trustedwebpharmacy.com/">online pharmacies canada</a> <a href="https://r8sildenafil.com/">Equine Sildenafil Citrate</a> <a href="https://diflucan4u.com/">diflucan</a> <a href="https://buytrazodone100mg.com/">trazodone</a>

m24dggb f85lee

(Larrylelry, 2020.01.12 21:16)


With thanks, I enjoy it! <a href="https://bactrimprice.com/">Bactrim And Accutane</a>

s10ymyx g26qrs

(ErnestRer, 2020.01.12 20:36)


Seriously a lot of useful tips. <a href="https://neurontinmeds.com/">gabapentin generic</a>

t894ls8 b243az

(RichardNic, 2020.01.12 20:17)


Nicely put, With thanks. <a href="https://canadianpharmacyntv.com/">global pharmacy canada</a>

o959fna c89kcw

(LouisBrarM, 2020.01.12 19:56)


Thanks! Valuable information! <a href=https://canadianpharmacyntv.com/>drugs for sale</a>

a218kv1 p29woe

(ClarkDox, 2020.01.12 19:07)


Amazing facts, Regards!
<a href=https://safeonlinecanadian.com/>aarp recommended canadian pharmacies</a> <a href=https://ciaonlinebuymsn.com/>canada pharmaceuticals online</a> <a href=https://trustedwebpharmacy.com/>drugs for sale</a> <a href=https://canadianpharmacyntv.com/>canada pharmacy online</a> <a href=https://canadianonlinepharmacytrust.com/>northwestpharmacy</a>

q97sqiu g22nht

(TyroneCiz, 2020.01.12 18:45)


You made your stand pretty well!. <a href="https://viaonlinebuyntx.com/">viagra for women</a>

c980uz7 t67dyn

(IsmaelNek, 2020.01.12 18:29)


Reliable info. Regards! <a href="https://tabse-augmentin.com/">augmentin</a> <a href="https://buyrobaxin-norx.com/">robaxin 750 mg</a>

d87mhnb q793lb

(KeithBepay, 2020.01.12 16:51)


This is nicely put. .
<a href="https://levitra8norx.com/">buy levitra online</a> <a href="https://r8sildenafil.com/">Sildenafil Calox 100mg</a>

n651xzr c17pak

(Larrylelry, 2020.01.12 16:33)


Really many of amazing material. <a href="https://allopurinol-online.com/">Off Label Uses For Allopurinol</a>

n577fi2 e92kiu

(ErnestRer, 2020.01.12 15:44)


With thanks, Very good stuff. <a href="https://cheap-retin-a-micro.com/">tretinoin gel</a>

o44pexe m744np

(LouisBrarM, 2020.01.12 15:00)


Kudos. I enjoy this! <a href=https://canadianpharmacyntv.com/>online pharmacy canada</a>

f89vrj7 y20ivf

(RichardNic, 2020.01.12 14:12)


Reliable info. With thanks! <a href="https://viagradocker.com/">how much is viagra</a>

m74wqkc r372pb

(ClarkDox, 2020.01.12 13:13)

You actually said this very well!
<a href=https://ciaonlinebuyntx.com/>Cialis Jelly</a> <a href=https://canadianpharmacyopen.com/>canadian pharmacies without an rx</a> <a href=https://canadianpharmacyntv.com/>aarp recommended canadian pharmacies</a> <a href=https://viagrabestbuyrx.com/>global pharmacy canada</a>

b27xhcr b21pwp

(IsmaelNek, 2020.01.12 12:35)


Terrific info. Cheers. <a href="https://generic-phenergan.com/">promethazine</a> <a href="https://viaonlinebuymsn.com/">no prescription viagra</a> <a href="https://canadianpharmacyntv.com/">canadian online pharmacy</a> <a href="https://buymodafinilntx.com/">provigil side effects</a>

a419pcb t358sh

(TyroneCiz, 2020.01.12 12:29)

You actually reported this really well! <a href="https://viagradocker.com/">viagra pills</a>

u39via8 t66jck

(Larrylelry, 2020.01.12 11:22)


Regards. Numerous information!
<a href="https://neurontinmeds.com/">gabapentin 300</a>


1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő » 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Január / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 110149
30 nap: 1568
24 óra: 47